Geschiedenis

1965. Toen werd beslist de club te verhuizen uit het ter Rivierenhof. De kleedkamers waren toen in de kelder van het kasteel. Ik herinner me nog als jongen van 4 jaar mee op de ladder te staan om met een nagel een plank tegen het chalet te kloppen. Ergens bestond een foto die dat heeft vastgelegd. De foto weet ik niet meer zijn, die was toen in bezit van wijlen Roseke en Maurice Sandrichain. Mocht iemand ze hebben, of foto’s van de opbouw van het chalet, het zou leuk zijn.

De verhuis was een hele operatie. Om het financieel plan sluitend te maken diende de club, die op dat moment 40 leden had, te groeien tot een club met 200 leden. De vrijwilligers van toen hebben hemel en aarde verzet, maar het is gelukt. Ook onze chalet werd door de leden voor het grootste deel met eigen handen gebouwd en aangekleed. Fantastisch toch. De man achter deze operatie was mijn vader Leo Vermeiren, toen voorzitter van de club.

Het clubleven in de beginjaren van het Boeckenbergpark was helemaal anders dan vandaag. Wij als kleine mannen kwamen elk weekend mee naar de club met onze ouders, speelden in het park. Onze ouders tennisten en kaarten. Bij mooie dagen zat het terras steeds helemaal vol, de zondagen moesten we reserveren om te kunnen lunchen, het restaurant was elke zondag volzet.

Het clubkampioenschap was steevast een tornooi om mee te doen, de beker Naeyaert, het bevrijdingstornooi. Er werd ook interclub gespeeld, eerst voornamelijk provinciaal. In de winter was er een volleybal competitie, tussen de verschillende Antwerpse collega clubs. De eerste tennisleraars kwamen, en zo ontstond de jeugdwerking.

In 1970, 5 jaar later, bekwamen we, als eerste club in de provincie Antwerpen, terreinverlichting.

Naast het terrein was het clubhuis voor velen onder ons een soort 2e huis. We waren er veel, voelden ons er super thuis. Meerdere relaties zijn pril ontstaan op onze club. Verschillenden waarvan uiteindelijk een huwelijk is van voortgekomen. Mijn zus Nadine en haar echtgenoot Henri, hier aanwezig, zijn hier een voorbeeld van.

In 1974 werd het chalet verdubbeld in oppervlakte. Wijlen Herman van den Broeck was hier de drijvende kracht, 10 jaar later kreeg het chalet een volledig refit onder leiding van Bob Anthonis.

Met de komst van Chris Vercammen en Jan Willemse klom ter rivieren naar een hoger niveau. Door hun enthousiasme en prestatiedrang kwamen ook andere grote namen uit het Antwerps tennis. Dit resulteerde eerst met provinciale titels en bracht in 1984 een eerste nationale titel in 3e nationale heren. Jan Willemse met zijn ploeg is er in geslaagd dit bijna 25 jaar vol te houden, 23x nationaal kampioen, eerst in de junior veteranen, later in de veteranen +45 en +55 competitie. De Belgische kampioen speelde dan op europees niveau verder. Ook hier speelden Jan en zijn team de pannen van het dak, met als ik me niet vergis een 5e plaats als beste prestatie. Jan, Ter Rivieren is dit niet vergeten, en is jou niet vergeten. Dank voor deze heerlijke periode.

Ook andere teams haalden nationale titels binnen. Dit alles moest ook gevierd worden. Hierdoor kreeg onze club de naam van feestclub, de tofste club van t stad. Er zijn ook nog ploegen geweest met edele namen, de champagne ploeg, de witte wijnploeg bijvoorbeeld.

Na het vertrek van Jan Willemse, Chris Vercammen had al eerder het tennis vaarwel gezegd, werd het beetje minder met nationale titels.

Maar na enkele jaren zonder titels, we waren af en toe wel close, is het dit jaar weer raak.

12 september laatstleden zijn onze veteranen 45+ kampioen van België geworden, een thuismatch. Fantastische sfeer, mooie wedstrijden om naar te kijken. Proficiat , Marc, Ronny, Sam, Marc, Steven, Steve, Dirk, Dave . Dit werd natuurlijk uitgebreid en in ter rivieren stijl gevierd.

Buiten het hoog tennisniveau, was ook onze tennisschool gegroeid, dankzij de goede inzet van Marc de Bie. Na zijn vertrek naar Forest Hills heeft Dirk van den Bril de fakkel overgenomen. We mogen stellen dat ter rivieren een belangrijke jeugdwerking heeft. Dirk en Marc, ter rivieren is jullie hier dankbaar voor. Dirk zet onze tennisschool knap verder, met zijn ‘Fun in Tennis’.

De laatste jaren wordt er steeds meer getennist door recreanten. Zij hebben veel voldoening aan het spel en in onze club. Het is leuk te zien dat onze recreanten stilaan ook mee deelnemen aan onze activiteiten naast het tennis. Want feesten doen we graag, en we doen dit ook voor jullie, om zo de samenhorigheid van onze club te verhogen.

50 jaar, een club waar vriendschap een hoog vaandel draagt, heeft vele vrijwilligers gehad. Met een bestuur en met voorzitters, Leo De Laet, Erik vander Veken, Erik Baeten, Erik Swolfs, Bob Anthonis , wijlen Leo Vermeiren, wijlen Herman van den Broeck, wijlen Rene Verbeeck, Marc Lemaire, Bart Cassiers, Mieke van den Hoeck. Al deze mensen hebben met hun team bijgedragen dat de club is wat ze vandaag is, een plek waar het leuk vertoeven is. Wij zijn jullie dankbaar!

De laatste jaren heeft het bestuur getracht het chalet en de infrastructuur aan te passen aan de huidige normen. Dit jaar hebben we bijvoorbeeld de nieuwe terreinverlichting geplaatst. Zij die al met licht hebben getennist weten het, de nieuwe verlichting is het neusje van de zalm.

50 jaren. Er zijn leden die meerdere jaren lid zijn. Op het clubfeest van 19 september, met 120 eters en vele anderen die een kijkje zijn komen nemen en meegevierd hebben, hebben we nagevraagd.

Leden die tussen de 5 en de 10 jaar lid zijn, leden die tussen de 10 en de 20 jaar lid zijn, 20 en 30, de 30 en 40, 40 en 50 jaar. Uit al deze categorieën waren er personen aanwezig.

En er zijn ook een aantal leden die 50 jaar lid zijn. Minneke Meeuws, Mia en Louis Dens, Viviane Van Doninck, Janno Bollen , Jacky Morees, Chris De Nijs, Hilde Nulens, Ida Poppe, Annemie Ballinckx, Greta en Leo De Laet, Ilse en Erik Vanderveken, Jan en Els Vanderveken, Nadine en Erik Vermeiren, die er 50 jaar bij zijn. Die nog mee aan het chalet hebben getimmerd. Zij zijn de grondleggers van het chalet op deze locatie. Merci!

Probably the best tennisclub in town